Marian Burguès
Sabadell del meu record
Joan Sallent, Impressor
1929

"No sempre Sabadell ha estat una ciutat. En la meva infantesa -vaig néixer en 1851- era una vila de dotze a catorze mil habitants. [...] El perímetre del Sabadell d'allavors podríem determinar-lo per les muralles i les restes de torres rodones que hi havia de tant en tant per a les guàrdies que es feien de nit, a fi de no sofrir una sorpresa de la facció. El carrer de Sant Josep, quatre cases; Illa, no existia; St. Llorenç, o camp d'En Guixa, quatre cases; Tres Creus -anomenat així per ésser el camí del Molí de les Tres Creus-, quatre cases..." (p. 13)

" La Font de les cireres. El Molí de les tres creus no he pogut aclarir el per què damunt del portal d'entrada hi ha tres creus de ferro molt semblants a l'anteriorment descrita del carrer de la Creueta. El que sí he pogut esbrinar per què de la font que raja al gran dipòsit de l'entrar en diuen la Font de les cireres; a la part baixa del molí hi havia la Font del roure que brollava de la soca d'un d'quests arbres. Així m'ho contaren. Antigament, a la Plaça, junt al porxo hi havia un pou públic on s'hi rentaven les fruites. Un jorn una pagesa en rentar-hi un cistell de cireres n'hi caigué un grapat al pou. Ningú no hi donà importància. Als pocs dies, de la font del Molí de les tres creus, amb l'aigua sortien cireres. Tothom esmentà el fet i es calculà que l'aigua del pou públic de la Plaça de Sabadell tenia el corrent dirigit cap a dit molí, puix no podia pas pensar-se que les cireres que sortien amb l'aigua, als pocs dies de la caiguda de les cireres al pou, nasquessin en l'aigua mateixa." (p. 51-52)

Miquel Carreras
Elements d'història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Segle XVIII: "Cal citar encara els molins paperers que eren dos, un de paper d'estrassa i d'estampa i l'altre de paper blanc, que en junt produïen cada any 5.300 raimes de paper, i eren els de Rosa Arderiu i Anton Casanovas [el de les Tres Creus]. Dels altres dos molins que prop del riu existien aquell temps, n'hi ha un, el d'En Fontanet, que era només fariner, i un altre, el d'En Gay, que era bataner i fariner." (p. 273)

"En el barri tercer, de 1824 a 1841, es comencen el carrer de Barcelona que ha d'ésser més tard la Rambla, el dels Jardins, el de les Tres Creus, el de la Cobertera (nomenat així per la seva direcció i després de Sant Josep)..." (P. 331)

Josep Rosell
El rodal de Sabadell
Joan Sallent, Sucr.
1937

"Als pobles de Santiga i Santa Perpètua, pel camí vell. A l'extrem del carrer de les Tres Creus, iniciat entre els anys 1824 al 41, comença aquest antic camí, un dels tres de ferradura que tenia Sabadell fins a mitjans segle XIX, el qual, si al començament és transformat en bona carretera per a servir les necessitats transportistes de les fàbriques Cuadras, Grau i Brujas, al final és descuidat i perdedor, per causa de no utilitzar-se gaire." (p. 130)

Altres fonts bibliogràfiques

Lluís Fernàndez
Itineraris pel Rodal de Sabadell
Unió Excursionista de Sabadell
2004